klantervaring 9.4 uit 83 reviews
  • Tevreden klanten
  • Zorgeloos bestellen
  • In NL & BE snel in huis

Hoe onderhoud je velvet meubels? 5-handige tips

Skogen
Nelson Zonneveld 10/26/2021
Roze velvet stoelen

Velvet, oftewel fluweel komt veel voor in het interieur van 2020. Je wilt natuurlijk dat je fluwelen meubels zo lang mogelijk mooi blijven. Gelukkig is het onderhouden van velvet niet moeilijk. Vooral als je van tevoren de benodigdheden in huis haalt. Bekijk snel de vijf handige tips! Op deze manier kun je meteen aan de slag om je velvet meubels in topconditie te houden. 

1. Borstelen

Bij een fluwelen bank, velvet stoelen of fauteuils kun je een zit plek zien na langdurig gebruik. Dit betekent niet dat de stof beschadigd is, maar dat de haartjes als het ware zijn platgedrukt. De velvet stof bestaat namelijk uit rechtopstaande pluizen dat zacht aanvoelt. Om de velvet meubels in topconditie te houden, kun je met een velvet borstel of de zachte kant van een spons de haartjes borstelen. Wanneer je de haartjes in een richting borstelt, zul je al snel zien dat de platgedrukte haartjes weer overeind komen te staan. Hiermee behouden je fluwelen meubels een mooie glans.

Benodigdheden:
– Velvet borstel
– Zachte kant van een spons

2. Vuil weghalen

Het onderhouden van velvet of velours is gelukkig niet moeilijk. Om de zachte stof netjes te houden, kun je regelmatig de stofzuiger erover heen halen. Dit zorgt ervoor dat er geen vuil tussen de zachte haartjes blijft zitten.

Benodigdheden:
– Stofzuiger

3. Vlekken verwijderen

Om een vlek te verwijderen op velvet stof kun je het beste zo snel mogelijk in actie komen. Maak een absorberende doek licht vochtig met lauwwarm water. Dep of wrijf zachtjes met de vochtige doek over de vlek. Doe dit altijd met beleid, aangezien we geen schade willen maken aan de stof. Wanneer je merkt dat het niet helemaal weg gaat met lauwwarm water, kun je een paar druppels milde afwasmiddel op de absorberende doek toevoegen. Ook is het mogelijk om een neutrale zeepoplossing te gebruiken. Dep of wrijf vervolgens zachtjes met een schone absorberende doek over de vlek heen totdat het verdwijnt.

Benodigdheden:
– Absorberende doeken
– Lauw water
– Milde afwasmiddel

 4. Drogen na vlek verwijderen

Wanneer de vlek verwijderd is en de fluwelen stof nog nat aanvoelt kun je de haartjes droog föhnen. Ook hier geldt dat je moet uitkijken dat de stof niet beschadigd en de haartjes niet verbranden door de hitte. Daarom adviseren wij om de föhn minimaal 20 centimeter van de stof af te houden. Wanneer je de keuze hebt om de warmte van de föhn in te stellen, kun je dit het beste op een koude tot gemiddeld warme stand zetten.

Benodigdheden:
– Föhn op een koude tot gemiddeld warme stand

5. Kleurbehoud

Om de kleuren zo mooi mogelijk te houden adviseren wij om meubels nooit in direct zonlicht te plaatsen. Zonlicht beïnvloedt kleuren van stoffen en materialen. Zo zijn felle en donkere kleuren vaak kwetsbaarder dan lichte tinten. Door velvet meubels niet in direct zonlicht te plaatsen, behoudt de stof jarenlang een mooie glans.

Wil je meer weten over velvet, fluweel of velours? Lees dan de blog Wat is velvet, velours of fluweel? In een keer duidelijk.

Mocht je na het lezen vragen hebben over het onderhouden van velvet en velours? Neem dan gerust contact op door een bericht te sturen naar info@skogen.nl.