Chat with us, powered by LiveChat
Home Woontrends 5 expert tips voor het onderhouden van velvet meubels

5 expert tips voor het onderhouden van velvet meubels

Roze velvet stoelen

Velvet meubels, ook wel bekend als fluwelen meubels, zijn tegenwoordig erg populair vanwege hun luxueuze uitstraling en zachtheid. Het materiaal, dat ook wel velour wordt genoemd, voelt zacht en glad aan en geeft een elegante uitstraling aan elk interieur.

Het onderhouden van velours stoelen, banken of accessoires zoals kussens kan echter een uitdaging zijn, omdat het materiaal gevoelig is voor vlekken en slijtage. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je velvet meubels op de juiste manier kunt onderhouden om hun levensduur te verlengen.

Hier zijn vijf handige tips om jouw velvet meubels te onderhouden:

1. Gebruik een zachte borstel om het stof te verwijderen

Een van de belangrijkste stappen bij het onderhoud van velvet meubels is het verwijderen van stof. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstel opzetstuk. Vermijd het gebruik van schurende of ruwe materialen die het oppervlak kunnen beschadigen.

2. Maak gebruik van stoom

Als er vlekken zijn ontstaan, kun je deze het beste aanpakken met stoom. Jouw velvet stoel schoonmaken gaat als volgt; vul een stomer met water en houd deze ongeveer 15 cm van de vlek af. Door het gebruik van stoom wordt de vlek voorzichtig opgetild, zonder het materiaal te beschadigen.

3. Behandel vlekken onmiddellijk

Als je een vlek op je velvet kussen, bank of stoel ziet, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te pakken. Dit vermindert de kans dat de vlek zich in de stof nestelt en moeilijk te verwijderen wordt. Gebruik hiervoor een zachte doek en dep de vlek voorzichtig weg.

4. Laat het materiaal niet nat worden

Het is belangrijk om het velvet materiaal droog te houden. Als het materiaal te nat wordt, kan het beschadigd raken of verkleuren. Vermijd daarom het gebruik van water of schoonmaakmiddelen die het materiaal kunnen doorweken.

5. Houd huisdieren en scherpe voorwerpen weg

Huisdieren en scherpe voorwerpen kunnen het velvet materiaal beschadigen. Vermijd daarom het plaatsen van de meubels op plekken waar huisdieren vaak komen. Plaats ook geen scherpe of ruwe voorwerpen op de meubels om beschadigingen te voorkomen.

Velour beschadiging door huisdier

Verschillende soorten beschadigingen in velvet

Als jouw velvet meubels beschadigd zijn, zijn er verschillende manieren om deze te repareren, afhankelijk van de aard van de schade. Hier zijn enkele tips om jouw beschadigde velours meubels te repareren:

Krassen of beschadigingen

Velvet of velours banken, stoelen of kussen met krassen of beschadigingen, kun je het beste aanpakken met een velvet borstel. Borstel voorzichtig over de beschadiging om deze te verminderen of te verwijderen.

Verpletterde of platte plekken

Als jouw velvet meubels verpletterde of platte plekken hebben, kun je deze weer opvullen door de stof voorzichtig omhoog te borstelen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en wrijf de stof voorzichtig in de tegenovergestelde richting. Als dit niet voldoende is, kun je ook een stoomstrijkijzer gebruiken om de vezels van het velours voorzichtig op te tillen.

Vlekken in velvet stoelen, banken of accessoires

Als je te maken hebt met specifieke vlekken op jouw velvet meubels, zijn er verschillende manieren om deze te behandelen. Hier zijn enkele tips voor het behandelen van veelvoorkomende vlekken:

Vetvlekken

Jouw velvet bank schoonmaken van vetvlekken, kun je het beste behandelen met baking soda. Strooi wat baking soda op de vlek en laat het ongeveer 30 minuten zitten. Veeg vervolgens voorzichtig de baking soda weg en herhaal dit proces indien nodig.

Velvet stoelen onderhouden

Water- of vochtvlekken

Als er water- of vochtvlekken op jouw velvet meubels zitten, kun je deze het beste behandelen met een stoomstrijkijzer. Plaats een doek tussen het strijkijzer en de meubels en stoom de vlek voorzichtig totdat deze verdwijnt.

Bloedvlekken

Bloedvlekken op velvet meubels kunnen het beste behandeld worden met koud water. Dep de vlek voorzichtig weg met een zachte doek en herhaal dit proces totdat de vlek verdwenen is.

Impregneren

Om jouw velours meubels te beschermen tegen vuil en vlekken, kun je ze impregneren met een speciale impregneerspray voor velvet stoelen en banken. Breng de spray gelijkmatig aan op de meubels en laat deze goed drogen voordat je de meubels weer gebruikt.

Conclusie

Met deze tips kun je jouw velvet meubels niet alleen onderhouden en repareren, maar ook beschermen tegen verdere beschadigingen en vlekken. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele beschadigingen zo snel mogelijk aan te pakken om de levensduur van de meubels te verlengen.

FAQ

Wil je meer weten over velvet, fluweel of velours? Lees dan de blog Wat is velvet, velours of fluweel?

Mocht je na het lezen vragen hebben over het onderhouden van velvet en velours? Neem dan gerust contact op door een bericht te sturen naar info@skogen.nl.

Onze klantenservice staat voor je klaar

Klanten geven ons een 9.8

Gratis verzending in Nederland en België vanaf €100

Optie voor installatie service