Chat with us, powered by LiveChat
Home Woontrends Wat is velvet, velours of fluweel? Dit zijn de verschillen!

Wat is velvet, velours of fluweel? Dit zijn de verschillen!

Velvet, velours of fluweel. Deze zachte stoffen zijn weer terug van weggeweest. Velvet meubels zijn in 2023 nog steeds mateloos populair in het interieur. Maar wat is velvet eigenlijk? En wat is het verschil met velours en fluweel? 

Velvet

Velvet is de Engelse benaming voor fluweel. Zoals dat wel vaker voorkomt nemen wij steeds meer Engelse woorden op in onze taal. Het klinkt hip en vernieuwend. Fluweel kwam namelijk al in de 14de eeuw tot bloei in Italië. In de 16de eeuw kwamen er meer weverijen en werd Brugge het centrum van fluweel. De kwaliteit was destijds een stuk minder dan dat van Italië. Later in de 17e eeuw kwam het naar Nederland en waren de fluweel wevers te vinden in Den Haag en Amsterdam. Fluweel werd gebruikt voor kostbare kleding, dat alleen bestemd was voor rijke mensen. De luxe uitstraling dat het in die tijd had, heeft het gelukkig na al die jaren behouden. Zoals je misschien wel weet is fluweel een zachte en glanzende stof. Maar wat voor stof is fluweel dan eigenlijk?

Fluweel

Fluweel is een geweven stof van zijde of katoen. Dit zijn natuurlijke textielsoorten. De stof wordt geweven en de extra kettingdraden, ofwel poollussen, die zijn mee geweven worden afgesneden. Hierdoor ontstaan er rechtopstaande pluizen dat zacht aanvoelt. Doordat fluweel in een richting staat, ontstaat er een vleug. Wanneer de vleug de andere richting op wordt gestreken ontstaat er een donkere en intense kleur. Tegenwoordig kan fluweel ook gemaakt worden uit andere stoffen als linnen, wol en mohair. Naast natuurlijke textielsoorten worden er ook synthetische stoffen gebruikt om de stof na te maken. Van welk textielsoort het ook wordt gemaakt, fluweel ziet er altijd uit als een zachte glanzende stof. De dikte van fluweel kan wel verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van het gebruikte garen. Door de kwaliteit wordt het vaak gebruikt als meubelstof. Velvet meubels geven je interieur een luxe uitstraling. Denk hierbij aan heerlijk zachte velvet stoelen, fauteuils en banken. Doordat de kleuren erg kunnen verschillen van lichte tinten tot intens donkere kleuren staat het goed in elke woonstijl.

Velours

Velours is de franse benaming voor fluweel. Toch zijn er wel verschillen tussen deze twee stoffen. Velours kan namelijk op verschillende manieren verkregen worden. In tegenstelling dat fluweel gesneden is, kan velours verkregen zijn door het ruwen van de stof, lossnijden of losmaken van poollussen. Daarnaast kan velours naast geweven ook gebreid zijn. Er zijn twee verschillende soorten velours: staand velours en streekvelours. Bij staand velours staan de haartjes omhoog en bij streekvelours staan de haartjes in een richting. De streekvelours lijkt door zijn vleug precies op fluweel. Er kan hier namelijk ook een donkere kleur ontstaan als de vleug in de andere richting wordt gestreken. Velours kan dus op het eerste oog eruit zien als een fluwelen stof. Totdat je velours in je handen hebt, want dan voel je wel degelijk verschil. Velours is vergeleken met fluweel zwaarder en flexibeler.

Wil je meer weten over hoe je velvet het beste kan onderhouden? Lees dan onze blog: hoe kan je velvet het beste onderhouden? 5 handige tips.

Mocht je na het lezen vragen hebben over wat velvet, fluweel of velours nou precies is? Neem dan gerust contact op door een bericht te sturen naar info@skogen.nl.

Onze klantenservice staat voor je klaar

Klanten geven ons een 9.8

Gratis verzending in Nederland en België vanaf €100

Optie voor installatie service