Chat with us, powered by LiveChat

Wat is Scandinavisch design: minimalistische eenvoud voor je interieur

Scandinavisch interieur design

Als je op zoek bent naar een stijlvolle en moderne manier om je woning in te richten, dan is Scandinavisch design zeker het overwegen waard. Deze stijl staat bekend om zijn minimalistische uitstraling en eenvoudige vormen. In dit artikel leer je wat Scandinavisch design precies inhoudt en hoe je het kunt toepassen in je eigen woning.

Wat is Scandinavisch design; de 4 basisprincipes

Scandinavisch design is een designstijl die zijn oorsprong heeft in de Scandinavische landen, waaronder Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Het staat bekend om zijn minimalisme, functionaliteit en eenvoudige esthetiek.

Deze designstijl ontstond in de jaren ’50 en ’60 als reactie op de overdaad aan decoratieve ornamenten die in die tijd populair waren. Scandinavische ontwerpers wilden een meer functionele en eenvoudige benadering van design creëren, waarbij de nadruk lag op de functionaliteit en de schoonheid van eenvoudige, natuurlijke materialen.

Kenmerkend voor Scandinavisch design zijn strakke lijnen, eenvoudige vormen en een neutraal kleurenpalet, vaak in de tinten wit, grijs en zwart. Materialen als hout, leer en textiel worden vaak gebruikt, en er is een sterke focus op vakmanschap en kwaliteit.

Functionaliteit is een belangrijk aspect van Scandinavisch design. Meubels en gebruiksvoorwerpen moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch en comfortabel in gebruik. Dit heeft geleid tot iconische ontwerpen zoals de Paimio-stoel van Alvar Aalto en de Egg Chair van Arne Jacobsen.

Scandinavisch design heeft een enorme invloed gehad op de wereldwijde designwereld en blijft vandaag de dag populair. De eenvoudige esthetiek en de nadruk op functionaliteit en vakmanschap spreken nog steeds veel mensen aan.

De stijl is gericht op het maximaliseren van licht en het gebruik van natuurlijke materialen. De belangrijkste kenmerken van Scandinavisch design zijn:

1. Minimalistisch

Scandinavisch design is gericht op eenvoud en minimalisme. Er wordt gestreefd naar een rustige en serene uitstraling, zonder overbodige elementen.

2. Natuurlijk

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, wol en leer staat centraal in Scandinavisch design. Deze materialen creëren een warme en gezellige sfeer in huis.

3. Licht

Licht is een belangrijk element in Scandinavisch design. Door het gebruik van grote ramen en verschillende soorten lampen wordt er gestreefd naar zoveel mogelijk natuurlijk licht.

4. Strakke lijnen

Scandinavisch design maakt gebruik van strakke lijnen en een eenvoudig design. Hierdoor ontstaat een tijdloze en moderne uitstraling.

Scandinavische manier van inrichten

Hoe Pas je Scandinavisch Design toe in je Woning?

Het toepassen van Scandinavisch design in je eigen woning is eenvoudig, mits je rekening houdt met de basisprincipes van de stijl. Hieronder vind je enkele tips om deze stijl toe te passen in je eigen woning.

Focus op functionaliteit en eenvoud

Bij het toepassen van Scandinavisch design is het belangrijk om te focussen op functionaliteit en eenvoud. Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, wol en leer om een warme en gezellige sfeer te creëren. Kies voor lichte kleuren zoals wit, beige en grijs om een rustige uitstraling te bewerkstelligen. Vermijd drukke patronen en felle kleuren.

Maak gebruik van licht

Licht is een belangrijk onderdeel van Scandinavisch design. Zorg voor grote ramen om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten en maak gebruik van verschillende soorten lampen om een gezellige sfeer te creëren. Vergeet niet dat het in de Scandinavische landen vaak vroeg donker is, dus investeer in goede verlichting.

Kies voor meubels met een strak design

Bij het inrichten van je woning in Scandinavische stijl is het belangrijk om te kiezen voor meubels met strakke lijnen en een eenvoudig design. Vermijd tierelantijntjes en kies voor meubels van natuurlijke materialen. Kies bijvoorbeeld voor een houten tafel met een strakke vormgeving.

Kies voor Scandinavische stijl eetkamerstoelen.

Scandinavische stoelen

Accessoires: Less is More

Accessoires zijn een belangrijk onderdeel van de Scandinavische stijl, maar minder is meer. Kies voor eenvoudige en functionele accessoires zoals kussens van wol, een mooie vaas van keramiek of een houten dienblad. Vermijd overbodige accessoires en houd het simpel.

Breng de natuur in huis

In Scandinavisch design speelt de natuur een belangrijke rol. Breng daarom de natuur in huis met planten, bloemen en natuurlijke materialen. Een bosje takken of een houten schaal kunnen een mooie aanvulling zijn op je interieur.

Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimd huis is essentieel voor Scandinavisch design. Verstop spullen uit het zicht en houd het interieur zo schoon en opgeruimd mogelijk. Kies voor slimme opbergsystemen en bewaar alleen de spullen die je echt nodig hebt.

Interieur tips

Conclusie

Scandinavisch design is een populaire stijl die zich kenmerkt door zijn eenvoud, natuurlijke materialen en strakke lijnen. Door te focussen op functionaliteit en eenvoud creëer je een warme en gezellige sfeer in huis. Het gebruik van licht en het brengen van de natuur in huis zijn belangrijke elementen in deze stijl. Vergeet niet dat minder meer is en dat een opgeruimd huis essentieel is voor een succesvolle toepassing van Scandinavisch design. Met deze tips kun je aan de slag om jouw woning om te toveren tot een modern en sfeervol Scandinavisch interieur.

Onze klantenservice staat voor je klaar

Klanten geven ons een 9.8

Gratis verzending in Nederland en België vanaf € 50,-

Optie voor installatie service